Ons verlanglijstje voor de Sint: een warmer sociaal beleid voor de Torhoutenaar, maar gelukkig mogen we gratis parkeren van de burgemeester…
03 December 2022
Groen Torhout vindt het tijd voor meer hulp voor meer mensen.
Het zijn moeilijke tijden: de coronapandemie, de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne hakken er stevig in. Meer en meer mensen raken financiëel in de problemen. Het is één ding om eens een jaartje de gezinsvakantie te moeten annuleren, maar het is iets anders als een gezin tweeverdieners hun energiefactuur niet meer kan betalen of uitstel van de huur moet vragen.
Krijgen de meest kwetsbaren dan geen hulp in Torhout? Natuurlijk wel. Het personeel van het Sociaal Huis, de brugfiguren, onze jeugdopbouwwerker, de vrijwilligers in ’t Centrum en de Kommisje,… allen zetten ze zich elke dag keihard in. Maar kan er meer gedaan worden? Absoluut. Tijdens de coronacrisis werd personeel van het Sociaal Huis en tal van andere diensten ingezet in het testcentrum en het vaccinatiecentrum. Waarom dan nu geen personeel van andere diensten inzetten om het Sociaal Huis bij te staan?
De Groen-fractie stelde de laatste maanden vele vragen in de gemeenteraad rond sociaal beleid. Wat zullen we doen om ouders te helpen die de duurdere schoolmaaltijden niet kunnen betalen? Die zouden de brugfiguren toeleiden naar het Sociaal Huis, zo klonk het antwoord. Kunnen we een onderwijscheque geven aan jongeren uit een gezin onder de armoederisicodrempel om zo de schoolfactuur te helpen betalen? Daar hebben we niet voor gekozen, wist schepen Cuvelier ons te vertellen op de gemeenteraad van afgelopen maandag. Nochtans lezen we in de briefwisseling naar een belangrijke Torhoutse scholengroep dat die piste volop in onderzoek zou zijn: wat is het nu? Kan de inkomensdrempel voor het verkrijgen van een sociaal pasje of een winkelpas van de Kommisje naar beneden zodat meer mensen in aanmerking komen? Momenteel is daar niet veel ruimte voor, klinkt het. Kunnen we kwetsbare mensen die moeilijk werk vinden beter begeleiden? Niet met de huidige personeelsbezetting en de burgemeester vulde aan dat er eigenlijk in Torhout niet zoveel werklozen zijn… Ook het feit dat men in Torhout tegenwoordig overal gratis kan parkeren werd aangehaald als een tegenwicht tegen armoede. Op z’n minst een onderschatting van de dagdagelijkse realiteit van mensen in armoede, van wie gratis parkeren ongetwijfeld het minste van hun zorgen is momenteel.
Op vraag van de Groen-fractie kwam er op www.torhout.be een pagina die alle info over energiearmoede centraliseert. Toch kan er volgens ons ook op vlak van energiearmoede meer gebeuren. Reeds in 2021 vroeg onze fractie om een samenwerking met Project Papillon te overwegen. Zo kunnen mensen die hun energieverslindende toestellen willen vervangen door een zuinig exemplaar maar dit niet kunnen betalen er eentje huren. Intussen werken in Vlaanderen reeds 20 gemeenten samen met Papillon. Maar de werklast die dit voor het Sociaal Huis zou opleveren, kan er niet bij in de huidige bezetting. Het lokaal bestuur verwijst naar de cheque die beschermde afnemers van Fluvius kunnen krijgen, eventueel aangevuld met een tussenkomst van het energiefonds. Hiermee bereik je echter een veel kleinere groep mensen. We willen naar een groenere en warmere samenleving, maar graag met iedereen. Ook wie het financieel moeilijk heeft, moet mee kunnen in de energietransitie.
We lijken met onze vragen steeds op dezelfde muur te stoten: met de huidige budgetten en personeelsbezetting kan er niets extra’s vanaf. En dat is jammer. Want in feite is het een kwestie van prioriteiten stellen. En wat ons betreft, is de absolute prioriteit in Torhout het helpen van de steeds groeiende groep van mensen die aan het einde van de maand de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. We blijven ook de komende maanden de sociale kaart trekken op de gemeenteraad en vragen om een personeelsshift richting het Sociaal Huis. Meer mensen om meer mensen te kunnen helpen. Er is deze legislatuur al enorm veel geld besteed aan gebouwen. Nu is het tijd voor wat echt telt.