Groen nationaal co-voorzitter Jeremie Vaneeckhout fietst door West-Vlaanderen

12 Februari 2024

We staan voor een cruciaal politiek jaar, zowel in de Wetstraat als in de dorpsstraat. Ik wil de brug slaan tussen beide. Veel mensen maken zich zorgen over de politiek, en ik wil hun West-Vlaamse bezorgdheden oppikken. We moeten kijken waar Groen al een verschil maakt en ook luisteren naar wat nog beter kan

Jeremie Vaneeckhout, nationaal co-voorzitter van Groen, heeft zijn fiets gepakt voor een bijzondere tocht door zijn thuisprovincie West-Vlaanderen. Vanuit zijn woonplaats Anzegem peddelt hij helemaal tot aan Westende, waarbij hij onderweg regelmatig stopt om te zien hoe lokale Groengroepen en mandatarissen invulling geven aan het beleid. Maar wat nog belangrijker is, hij gaat in gesprek met talloze West-Vlamingen om te horen waar zij wakker van liggen.

"We staan voor een cruciaal politiek jaar, zowel in de Wetstraat als in de dorpsstraat. Ik wil de brug slaan tussen beide. Veel mensen maken zich zorgen over de politiek, en ik wil hun West-Vlaamse bezorgdheden oppikken. We moeten kijken waar Groen al een verschil maakt en ook luisteren naar wat nog beter kan," aldus Vaneeckhout.

Op zondag 18 februari zal Jeremie halt houden in Torhout. De ontmoetingsplek is het stadspark bij het stadskantoor, waar tweemaal per jaar de boerenmarkt plaatsvindt. Dit is een van de weinige kansen voor lokale boeren om hun producten rechtstreeks aan de consument te verkopen voor een eerlijke prijs. Groen Torhout heeft bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 al aangegeven de boerenmarkt vaker te willen laten plaatsvinden, bij voorkeur wekelijks, eventueel geïntegreerd in de reguliere woensdagmarkt.

De landbouwers in Vlaanderen worden al jaren aan hun lot overgelaten door zowel de Vlaamse regering als het lokale bestuur. Europa dringt aan op grootschalige aanpassingen en investeringen om naar een duurzamer landbouwmodel over te gaan, maar er is te weinig begeleiding en de prijzen die de boeren krijgen voor hun producten zijn niet eerlijk. Het stikstofdossier, waarbij moeilijke beslissingen vooruitgeschoven worden tot na de huidige legislatuur, zorgt voor nog meer onzekerheid onder de landbouwers. Groen pleit daarom voor duidelijkheid.

"We willen graag in gesprek gaan met zoveel mogelijk landbouwers en andere inwoners van Torhout om te horen wat beter kan. Familiale boeren zijn onze bondgenoten," voegt Vaneeckhout toe.

De verwachte aankomst van Jeremie is omstreeks 10:15 uur. Iedereen is van harte welkom.