bankjes#8820

19 Juni 2020

bankjes#8820

Een goed contact met de buren kan zo veel betekenen. Met het project bankjes#8820 willen we de mensen opnieuw op de stoep samenbrengen.

Samen op straat zitten met de buren, kijken naar het straatleven en genietend napraten van de dag. Deze traditie is er nog bij de oudere generatie, en als er 1 iets is wat velen van ons in de Coronatijd hebben geleerd is het wel dat een praatje kunnen slaan met de buren uit de straat ferm deugd kan doen.

Je buren kennen zorgt ervoor dat de stap om hulp te vragen kleiner wordt. Je kan vragen om de planten water te geven als je op reis gaat. Oudere mensen die moeilijk te been zijn, kunnen buren vragen om af en toe wat boodschappen mee te brengen. Met goede buren heb je ook steeds iemand die een oogje in het zeil houdt terwijl je afwezig bent. En ook in lock down tijden zijn goede buren een steun. Gevelbankjes zorgen voor verbinding, bevorderen mogelijks het buurtgevoel, nodigen uit.

Hoe werkt het?

Het principe van de gevelbank is simpel: twee stijlvolle stalen driehoeken worden aan de gevel geïnstalleerd, terwijl een lichte bank binnen achter je deur hangt. Bij goed weer klap je de driehoeken open en leg je de plank op de stalen dragers. Wanneer de bank niet openstaat, klap je de driehoeken dicht en kunnen ze dienst doen als anker voor je fietsslot.

Wat kost het? 

Inwoners van Roeselare kunnen bijvoorbeeld voor 88 euro (incl. btw) een bankje laten installeren aan hun voorgevel. Hiervoor werkt de Stad samen met het bedrijf Gevelbank, die instaat voor het leveren van de steunen en het delen van de expertise. Halte-R staat in voor het maken van de banken zelf en voor de installatie aan de gevels. Ze zijn trouwens beschikbaar in verschillende kleuren.

Een idee voor een buurtproject?

Een bankje kan aanleiding geven tot samen tuinieren, spelen, delen, zorgen, ….

Zo’n bankjes passen niet alleen aan een gevel, ook in wijkprojecten hebben ze zeker hun nut. Dit zou ook kunnen opgenomen in een wijkproject dat dan ondersteund kan worden via de wijkbudgetten, maar laat ons beginnen bij het begin: de gevelbankjes.