Zwerfvuil versus statiegeld

20 April 2021

Zwerfvuil versus statiegeld

Hoog tijd dat ook Torhout zich aansluit bij de statiegeldalliantie. 82% van de Belgen staat er achter!

Zwerfvuil is jammer genoeg bijna niet meer weg te denken uit onze straten. Dat de hoeveelheid sinds de coronapandemie gestegen is, werd op de milieuraad ook bevestigd door de bevoegde schepen. Steeds meer mensen irriteren zich aan de tientallen blikjes en PET-flessen langs de baan en uiten hun ongenoegen door het posten van berichten op sociale media. Ook Groen Torhout ergert zich mateloos aan dit asociale gedrag.

DE TRAGEDIE VAN DE
MOOIMAKERS

Met ‘de mooimakers’ loopt al enige tijd een grootse sensibiliseringsactie in Torhout. Deze moedigt mensen aan om afval in de vuilnisbak te gooien. Tegelijk zijn er vele vrijwilligers die onze straten telkens opnieuw zwerfvuilvrij maken. Een gigantisch dankjewel hiervoor!

Dit kan en mag echter niet de oplossing zijn. Het kind leert zijn kamer niet opruimen wanneer zijn ouders dat wekelijks in zijn plaats doen. Met Groen geloven we in de invoering van statiegeld in de strijd tegen zwerfvuil.

Reeds in 2018 vroeg ons raadslid Bertrand Vander Donckt aan het bestuur om zich aan te sluiten bij de statiegeldalliantie. Zonder gevolg. Intussen is meer dan duidelijk dat sensibilisering alleen niet voldoende is. Onder meer Nederland, Wallonië en Brussel hebben dit al begrepen. Nu onze Vlaamse regering nog.

Hierbij nogmaals een oproep aan Stad Torhout om, net als 82% van de Belgen, de invoering van statiegeld te eisen. Statiegeld, yes we can!

 

Emilie Slabbinck