Werelddag voor het verzet tegen Armoede

19 Oktober 2020

Werelddag voor het verzet tegen Armoede

In Torhout behoort 9% van de inwoners tot een gezin dat het afgelopen jaar problemen heeft gehad om één of meerdere rekeningen te betalen

Op 17 oktober is het opnieuw ‘Werelddag voor het verzet tegen Armoede’. Een dag die in het leven geroepen werd om armoede onder de aandacht van het brede publiek te brengen.

In Torhout behoort 9% van de inwoners tot een gezin dat het afgelopen jaar problemen heeft gehad om één of meerdere rekeningen te betalen (huishuur, energiekosten, gezondheidskosten, schoolkosten,…). 15.6% van de Torhoutse kinderen wordt geboren in kansarmoede (bron: Torhout in cijfers, statistiek Vlaanderen).

Vooral de stadskern van Torhout wordt getroffen door kansarmoede. Steeds meer jongvolwassenen komen in financiële problemen omwille van langdurige werkloosheid, school verlaten zonder diploma, enzovoort. Meer en meer kloppen deze jongeren aan bij het Sociaal Huis. De covid-19 pandemie heeft de reeds bestaande kloof tussen arm en rijk nog meer uitvergroot. Mensen die vroeger net voldoende hadden, kunnen nu de eindjes niet meer aan elkaar knopen op het einde van de maand.

 

Deze evolutie ligt de jongeren van Jong Groen Torhout nauw aan het hart. De coronacrisis legde echter ook een andere kant van de maatschappij bloot: warme solidariteit. Plots deden buren boodschappen voor elkaar, begonnen mensen mondmaskers te stikken of een warme maaltijd te maken voor iemand uit de buurt die in de zorg werkte.

Die solidariteit en verbondenheid met elkaar willen we verder stimuleren. Naar het voorbeeld van de Vooruit in Gent lanceren we daarom een actie met de Torhoutse horeca-uitbaters: wie daar een koffie gaat drinken, kan ervoor kiezen om er 2 te betalen. De uitbater plaatst een streepje op zijn of haar uitstalbord waardoor mensen weten dat er nog koffies te krijgen zijn. Vervolgens wordt deze koffie gratis aangeboden aan een Torhoutenaar met financiële moeilijkheden, op vertoon van hun sociaal pasje. Zo willen we verbinding en onderlinge solidariteit stimuleren. De actie gaat van start op 17 oktober maar blijft uiteraard niet beperkt tot 1 dag. Horeca-uitbaters die zich willen aansluiten bij onze actie kunnen een mailtje sturen naar [email protected] voor meer informatie. Soepbar Kroeton, Sherlock, Izzy Coffee en de Foelard doen alvast mee.

koffie_jong_groen.jpgkoffie_ruben_guy.jpg