Torhout stapt eindelijk mee in de statiegeld alliantie

08 April 2021

Torhout stapt eindelijk mee in de statiegeld alliantie

Uit onderzoek blijkt dat minstens 40% van het zwerfvuil bestaat uit blikjes en plastic flessen.

Zwerfvuil en sluikstorten is al jaren een probleem in Torhout. In januari 2018 riep onze fractie bij monde van collega Groen-gemeenteraadslid Bertrand Vander Donckt al op om toe te treden tot de statiegeldalliantie. Schepen van leefmilieu Elsie Desmet vroeg toen om eerst het project van de mooimakers een kans te geven en na 6 maanden te evalueren. We gingen daarin mee. Ondertussen wordt – meer dan 3 jaar later - traditiegetrouw de maand april uitgeroepen tot de maand van de grote lenteschoonmaak in Torhout en worden acties en beloningen ingezet onder de noemer ‘Gie zie ne properen!’.  Een mooi initiatief, maar het is absoluut niet toereikend. Zelf weet ik dit ook goed daar ik af en toe ook wat mooi maak. Maar eenieder die rond zich kijkt, ziet het.

Uit onderzoek blijkt dat minstens 40% van het zwerfvuil bestaat uit blikjes en plastic flessen. Het invoeren van statiegeld op blikjes (en graag ook op plastic flessen) zal dan ook een belangrijke bijdrage leveren in de aanpak van zwerfvuil.

Zwerfvuil kost de lokale besturen jaarlijks gigantisch veel geld aan opruimen alleen al. Een studie uit 2018 getiteld ‘Maatschappelijke kosten verpakkingen in zwerfvuil in Vlaanderen’  te vinden op de website van de VVSG, toch een betrouwbare partner, stelt dat de jaarlijkse directe kost aan opruimen tussen de €178 en €222 miljoen ligt. Daar komt nog bij dat het niet direct sorteren grondstoffenverlies met zich meebrengt. Tijd om op de kar te springen van de statiegeldalliantie, beste lokale bestuur.

Pas recent is het statiegeld op blikjes ook in Nederland goedgekeurd. Maar daar recycleren ze al heel lang grote en vanaf juli dit jaar kleine PET – flessen. Hier, in Vlaanderen, blijft de lobby tegen het statiegeld voor blikjes (en PET – flessen) zich flink weren, hoewel overal waar statiegeld is ingevoerd er een opmerkelijke verbetering vastgesteld wordt: minder zwerfvuil, veel meer hoogwaardige recyclage want de grondstoffen kunnen vaker hergebruikt worden, en niet te vergeten: veel minder opruimkosten voor de lokale besturen! Een win – win – win – situatie!

https://statiegeldalliantie.org/2021/02/statiegeld-op-blikjes-yes-we-did-it/