Samenwerking met het Energiebedrijf

03 Mei 2021

Samenwerking met het Energiebedrijf

Zou het artikel in ons vorige krantje (4 versnellingen hoger graag wat energie-efficiëntie betreft) gewerkt hebben? 

Al in 2018 stelden wij een samenwerking met het Vlaams Energie Bedrijf voor. Om zo sneller te kunnen schakelen en ons stadspatrimonium op grote schaal energie-efficiënt te maken. Vandaag mogen we die samenwerking goedkeuren. ‘Voortschrijdend inzicht’? Het lokaal bestuur Torhout voert onze vragen en voorstellen van - jawel - meer dan 3 jaar geleden eindelijk uit.

Een grootschalige verbetering van de openbare gebouwen qua energie komt eraan. De nieuwe medewerkers inzake facility vonden wij al een goede zet en nu dit, jaja, het licht brandt in Torhout! Zou het artikel in ons vorige krantje (4 versnellingen hoger graag wat energie-efficiëntie betreft) gewerkt hebben? 

Deze samenwerking is een goede stap, edoch, een EPC – contract (om heel snel op grote schaal energiezuinig te gaan) is pas echt interessant vanaf een energiekost of investering boven de €500 000, wat nu net gehaald wordt als we de btw meerekenen (586 850 €), vandaar deze bijkomende vragen aan het stadsbestuur:

- kan de stad nog extra werken eraan koppelen zodat mogelijke baten groter worden? Wij denken bijvoorbeeld aan het eneriezuiniger maken van het oude stadhuis (vrijetijdshuis) ter voorbereiding van de invulling ervan, en wat met site d'Aussy waar er zeker ook energiewinsten kunnen worden geboekt?

- is onze stad bereid om het grotere plaatje te zien en misschien samen met andere lokale besturen in zee te gaan of zelfs met private partners een grootschalig project op te zetten? Kortom: zijn er naast de opgesomde projecten nog projecten die erbij kunnen opgenomen worden? 

 

Ruben Vangheluwe