Klimaatbeleid moet vier versnellingen hoger schakelen!

13 Mei 2020

Klimaatbeleid moet vier versnellingen hoger schakelen!

Groen Torhout vraagt dat er veel meer over de gemeenten heen wordt samengewerkt

We hebben op de gemeenteraad van januari 2020 het burgemeestersconvenant 2030 mee goedgekeurd. Torhout zit in de groep ‘Lokaal Klimaatbeleid Noord-West-Vlaanderen’, bestaande uit Beernem, Blankenberge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Torhout, Zedelgem en Zuienkerke. Nu gaat de groep voor 40% CO2 – reductie. Wij willen dat zeker ook maar roepen ons stadsbestuur en de hele groep op om vier versnellingen hoger te schakelen.
Deze groep heeft op 3 juni 2015 het burgemeestersconvenant 2020 ondertekend, met als doel samen op hun grondgebied 20% CO2 minder te produceren tegen 2020 dan in het referentiejaar 2011. In 2016 had de groep nog maar 5% gerealiseerd!

Groen Torhout vraagt dat er veel meer over de gemeenten heen wordt samengewerkt zodat grote energieprojecten mogelijk worden waarin men in één beweging meerdere gebouwen veel energiezuiniger kan maken. We willen ook dat de gemeenten energienetten aanleggen door heel veel zonnepanelen te installeren op platte daken van overheids– en bedrijfsgebouwen. Burgers zouden kunnen deelnemen aan dergelijke netten. Zo kunnen we lokale energie maken én verdelen.

We willen ook inzetten op een sterk uitgebouwd regionaal openbaar vervoer. Wij palen aan vier andere vervoersregio’s. We moeten als stad onze verwachtingen duidelijk maken ten aanzien van de Lijn en de NMBS. Wij willen late weekendtreinen!
Hoog tijd voor ons stadsbestuur om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan!