Groen-fractie roept opnieuw op tot het invoeren van statiegeld op blikjes

28 Maart 2021

Groen-fractie roept opnieuw op tot het invoeren van statiegeld op blikjes

We roepen daarbij de Torhoutenaren op om een foto te maken van zwerfvuil of een uitpuilende vuilnisbak in hun buurt, het liefst natuurlijk tijdens het opruimen ervan, en die te posten op sociale media.

Zwerfvuil en sluikstorten is al jaren een probleem in Torhout. In januari 2018 riep Groen-gemeenteraadslid Bertrand Vander Donckt dan ook op om toe te treden tot de statiegeldalliantie. Schepen van leefmilieu Elsie Desmet vroeg toen om eerst het project van de mooimakers een kans te geven en na 6 maanden te evalueren. Traditiegetrouw wordt sindsdien april uitgeroepen tot de maand van de grote lenteschoonmaak in Torhout en worden acties en beloningen ingezet onder de noemer ‘Gie zie ne properen!’.

Torhouts schepen voor leefmilieu Elsie Desmet geeft het in haar eigen persbericht aan: "We kunnen er niet naast kijken. Corona heeft het zwerfvuil niet doen afnemen. Daarom willen we in 2021 meer dan ooit de strijd aangaan tegen afval dat achtergelaten wordt langs onze wandel- en fietspaden, in onze groenzones, parken en bossen, langs onze straten,… Afval hoort maar op één plaats: in de vuilbak! Daarom willen we in de maand april massaal op straat komen met zoveel mogelijk Mooimakers en zo samen neen zeggen tegen zwerfvuil. Schrijf je in, plog of plandel, bezorg ons jouw foto en laat ons iedereen overtuigen van een proper Torhout", roept, Elsie Desmet, schepen van leefmilieu, op.  

De afgelopen jaren deden vele vrijwilligers dan ook keihard hun best om Torhout proper te houden. Wat een inzet! Maar eerlijk is eerlijk, we zijn intussen 3 jaar verder en het is wel duidelijk dat de vrijwilligers alleen het niet redden. Het blijft een beetje dweilen met de kraan open. ‘Het is een beetje zoals steeds de slaapkamer van je kinderen opruimen, maar hen niet leren die zelf netjes te houden’, geeft Groen Torhout secretaris Emilie Slabbinck terecht aan. Ook de leden van Jong Groen Torhout, die onder impuls van voorzitter Bavo Parmentier onlangs een zwerfvuilactie deden in Wijnendale uitten hun bezorgdheid. Hoog tijd voor preventieve maatregelen!

‘Zo’n 25% van het zwerfvuil bestaat uit blikjes. Het invoeren van statiegeld op blikjes kan dan ook een belangrijke bijdrage leveren in de aanpak van zwerfvuil’, zegt Groen gemeenteraadslid Ruben Vangheluwe. Op 1 maart vroeg cd&v voorzitter Joachim Coens zelf in de Gazet van Antwerpen aan de lokale besturen om zich massaal te voegen bij de meer dan 200 gemeenten die al intekenden op de statiegeldalliantie. Doet Torhout nu wel mee?

Groen Torhout lanceert deze week een campagne op sociale media onder de hashtag #Torhoutwilstatiegeld. ‘We roepen daarbij de Torhoutenaren op om een foto te maken van zwerfvuil of een uitpuilende vuilnisbak in hun buurt, het liefst natuurlijk tijdens het opruimen ervan, en die te posten op sociale media. We willen zo het belang van preventieve maatregelen zoals statiegeld opnieuw aankaarten.’, legt Groen-gemeenteraadslid Sien Lagae uit.

Groen Torhout dient op de komende gemeenteraad het voorstel om alsnog toe te treden tot de statiegeldalliantie alvast opnieuw in!

Sien Lagae
23/03/2021