Waarom Groen Torhout ‘nee’ zegt tegen de nieuwe zwembadparking

02 Mei 2017

Waarom Groen Torhout ‘nee’ zegt tegen de nieuwe zwembadparking

Tijdens de gemeenteraad op 24/04/2017 schoof het stadsbestuur een plan naar voor om de parking aan het zwembad te vernieuwen. De parking zou er groener uitzien en ook fietsers zouden een volwaardige plaats krijgen op de parking: overdekte fietsenstallingen en fietspaden.

 

Ondanks deze positieve elementen uit het plan stemde Groen Torhout samen met kartelpartner sp.a tegen.

Onze verbazing was groot toen in lokale media onze beslissing als volgt werd ‘geciteerd’ (lees: gereduceerd):

Het oppositiekartel SP.A/Groen daarentegen stemde tegen met als voornaamste argument dat – wij citeren – ruim 258.000 euro veel te duur is voor wat er al bij al maar gerealiseerd wordt.

Dit citaat doet de waarheid oneer aan. Een drietal, door ons aangehaalde, argumenten kregen geen plaats in het artikel.

  1. Te weinig fietsstallingen: het huidig aantal plaatsen voor fietsen is 81. In het plan van de stad wordt dat aantal opgevoerd tot 91. Slechts 10 plaatsen extra dus. Tien extra plaatsen vinden wij weinig ambitieus; dit is hoegenaamd geen volwaardige plek voor fietserd. De stallingen stonden bovendien niet duidelijk aangeduid op de plannen die de stad ons meedeelde ter voorbereiding van de gemeenteraad!
  2. De toestand op dit moment rechtvaardigt voor ons geen investering van +-€250 000. De laadpalen voor elektrische auto’s, het aanpassen van het fietspad, het versmallen van de Karel de Goede laan en het plaatsen van de fietsenstallingen kunnen voor ons wel al gebeuren. Dat hebben we gisteren op de gemeenteraad ook gezegd. Het volledig herasfalteren is een overdreven kost.
  3. De site Thor zal helemaal anders ontwikkeld worden in de toekomst. De plannen daarrond zijn er nog niet, maar dat dat grote werken zullen zijn, moeten we niet uitleggen. De stockering van materiaal e.d. zal mogelijks op de parking gebeuren. Waarom nu dan zo’n grote investering doen om dan achteraf de kans te hebben dat er delen zullen moeten worden heraangelegd. We kennen allemaal de sites waar grote werken hun materiaal op stockeren… Die zien er nadien niet altijd even fraai meer uit.

Bovenstaande argumenten wegen volgens ons genoeg door om dit plan af te keuren. Het verbaast ons dat dergelijke argumenten blijkbaar niet relevant worden geacht en worden gereduceerd tot een simpele quote.

Klik hier om het ontwerp te bekijken