De nieuwe Torhoutse markt, een verhaal van gemiste kansen.

23 Augustus 2022

De nieuwe Torhoutse markt, een verhaal van gemiste kansen.

Onze vraag naar extra wateropvang werd reeds eerder naar de prullenbak verwezen.

Op dinsdag 23 augustus wordt de vernieuwde markt geopend. Een eerste duidelijke stap in het uitvoeren van de stadskernvernieuwing. Een hoognodige en hoopvolle stap in het vernieuwen en aantrekkelijker maken van onze stad.

Helaas werd het geen autovrije markt, terwijl dit zeker meer kansen had geboden aan de omliggende horeca, marktkramers, stadsactiviteiten...

De foto op de uitnodigingskaart laat helaas ook weinig aan de verbeelding over. Wordt het inderdaad een stenen woestijn? Een nieuw hitte-eiland? We zien geen sprietje groen en terwijl de premie tot verharding ondertussen onder druk van Groen afgevoerd is en hopelijk binnenkort omgevormd wordt naar een onthardingspremie, gaat het stadsbestuur vrolijk door met verharden. Men beloofde ons echter dat er nog groenaanplantingen komen, maar we kunnen nu al vaststellen dat hiervoor veel te weinig plaats is voorzien. Schuilen we binnenkort met z'n allen onder enkele schamele boompjes tegen de zon? Dat kan wel gezellig worden...

Onze vraag naar extra wateropvang werd reeds eerder naar de prullenbak verwezen. Nochthans toont de huidige zomer het belang van regenwateropvang/buffering nog maar eens aan.

Een tussenkomst in de stuurgroep en dankzij de samenwerking met groep inter en de raad voor mensen met een beperking zorgde gelukkig wel voor een aanpassing in de plannen én uitvoering om de toegankelijkheid en drempelloosheid van de markt te verzekeren voor iedereen. 

Wij, van Groen Torhout, zullen blijven ijveren voor minder verharding en meer beplanting in de stad, een autovrije markt én een autoluw centrum.