Stad Torhout ontgoochelt op de Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT) op 17 mei

27 Mei 2015

Stad Torhout ontgoochelt op de Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT) op 17 mei

‘17 mei 2015: Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT). Stad Torhout is 1 van de 301 gemeenten die “meedoen”, of niet?’                   

De stad Torhout had zich geëngageerd om deel te nemen aan de regenboogactie. Cavaria had alle Vlaamse gemeenten uitgenodigd om op die dag aan een openbaar gebouw de regenboogvlag uit te hangen. Maar liefst 301 gemeenten zouden de regenboogvlag hijsen tegen homofobie.
Wij vonden dit een sterk initiatief  van de stad en deelden enthousiast op onze facebookpagina dat Torhout ook mee deed!
Toen we noch aan het stadhuis, noch aan het nieuwe stadskantoor de vlag hadden zien wapperen, vroegen we op 18.05.2015 tijdens de gemeenteraadszitting of men inderdaad de vlag had laten wapperen. Toen bleek dat men die aan het Cultureel Centrum had gehesen.
Bij nader toezien, zagen we dat het ging om 2 luttele vlaggetjes die aan de brandtrap van het CC met snelbinders waren bevestigd.
Het bleek trouwens niet te gaan om de echte Holebi-regenboogvlag, maar wel om de vredesvlag
Wat een trieste bedoening zeg en vooral ook: wat een zwakke deelname. Deze manier van deelnemen zegt veel over hoe ons stadsbestuur denkt over respect, gelijkwaardigheid en verdraagzaamheid naar de holebi-gemeenschap toe… En hopelijk komt men niet af met het ‘ze mogen al blij zijn dat we meedoen’ – argument. Als er maar liefst 301 gemeenten meedoen, zou het een schande zijn geweest als Torhout niet had deelgenomen, maar nu is het eigenlijk ook een schande door de manier waarop onze ‘levende’ stad heeft deelgenomen! Of je doet goed mee, of je doet niet mee!
Wij, Groen Torhout, vragen met klem aan het stadsbestuur om tegen volgend jaar een echte én grote regenboogvlag te kopen én te investeren in een echt hoge mast om de nieuwe vlag dan op het midden van de Markt te hijsen. Ook op andere dagen kan ‘de vlag van de dag’ dan wapperen op onze Markt.’