Stadskernvernieuwing

De keuze om niet te kiezen voor een autovrije markt werd al vóór het aanstellen van een ontwerpbureau en het participatietraject door het stadsbestuur naar voor geschoven.

We willen hier nadrukkelijk meegeven dat deze visie van de meerderheid niet strookt met deze van Groen Torhout. We trappen een open deur in door te zeggen dat Groen Torhout resoluut kiest voor een duurzame aanpak, waar we opteren voor een autovrije markt en het toepassen van het STOP-principe. Op die manier krijgt Torhout een verkeersveilig, groene, middenstandsvriendelijke en gezellige stadskern. 

Een stad kan je bezoeken, maar ook ‘beleven’. Veel mensen houden van een bepaalde stad, omdat ze de sfeer daar zo typisch, gezellig, rustgevend, ... vinden. 

‘Beleven’ begint met toegankelijk zijn. Groen vindt het heel belangrijk dat iedereen de vernieuwde stadskern kan beleven en ze dus op maat van de zwakke weggebruiker wordt aangelegd. Wij willen een stadscentrum waar zowel ouders met jonge kinderen, rolstoelgebruikers als minder mobiele ouderen op hun gemak kunnen genieten van het winkelen, een terrasje of een optreden. Waar men door de straten kan flaneren omdat de auto zich aan hen aanpast. Zo kan je veilig genieten en beleven.

De auto heeft een grote impact op de leefbaarheid van onze buurten. Door in te zetten op stappen en trappen, door straten door te knippen, door buurten autoluw en autovrij te maken, winnen we publieke ruimte terug voor ontmoetingen en creëren we buurten waar kinderen opnieuw op straat kunnen spelen. En wij zijn niet de enigen die er zo over denken ;-) [1]

Een stad beleef je ook door te shoppen. En er is nog ‘werk aan de winkel’. Lees onze standpunten over lokale economie.

 

[1] Bron: visie CD&V: automobiliteit naar duurzame mobiliteit (www.cdenv.be/standpunten/van-automobiliteit-naar-duurzame-mobiliteit)