Mobiliteit en verkeersveiligheid

Groen volgt het STOP-principe: stappen, trappen (fietsen), openbaar vervoer en personenwagens. We gaan uit van de meest kwetsbare weggebruikers: kinderen en senioren. 

Stappen: het centrum als ontspanningsplaats

Het centrum moet een veilige en aangename ruimte worden om te winkelen, spelen en te ontspannen, waar mensen willen samenkomen en gezellig kunnen vertoeven. Wat op maat is voor personen met een beperking, kinderen, senioren en jonge ouders met een kinderwagen, is meteen aangenamer en veiliger voor alle weggebruikers en buurtbewoners.

Trappen: Torhout fietsstad…het loopt niet spaak

Een fietsstalling maakt nog geen fietsende stad. Wij willen dat Torhout in de praktijk een aangename fietsstad wordt. Vaak is het nu al zo dat fietsen de snelste optie is om je door Torhout te verplaatsen, maar niet de veiligste. 

Fietspaden moeten zoveel mogelijk afgescheiden worden van de auto’s en steeds goed onderhouden worden.

Onze schoolgaande jeugd verdient meer schoolstraten. De auto mag er niet in bij de start en het einde van de school. Enkel voetgangers en fietsers zijn dan toegelaten. Zo kunnen kinderen veilig naar de schoolpoort.

Ten slotte vinden wij ook dat de stad sterker moet inzetten op deelfietsen.

Openbaar vervoer: Vlottere verbinding met Brugge en Roeselare

Deze verbindingen willen we verder uitwerken, samen met De Lijn en NMBS. Heel concreet: ’s avonds en in het weekend meer treinen en bussen, zodat je ook dan vlot op je bestemming geraakt.

Ook binnen Torhout zelf gaan we voor de wijkbus: kleine busjes met vrijwillige chauffeurs. 

Personenwagens: voldoende parking

We gaan voor voldoende randparkings in Torhout, zoals de parking aan De Mast en achter het station.

Voor de handelaars en bewoners in het centrum willen wij laad-en loszones, en zones voor kort parkeren. Zo blijft er ook in het nieuwe stadscentrum voldoende parkeerplaats en kan iedereen steeds op zijn bestemming geraken.

Ten slotte meer en beter aangepaste plaatsen voor mensen met een beperking.